Перед кожним дев’ятикласником постає питання: чи варто піти в коледж або ж продовжити навчання в школі? Для того, щоб визначитися і прийняти рішення рекомендуємо наступне.

Зважте всі «за» і «проти»

Хтось ділить аркуш паперу надвоє і записує всі «за» і «проти». Інші ж, вибираючи коледж або 10 клас, зважують аргументи в умі. Аргументів може накопичитися безліч, і в кожного вони будуть свої. Поговоримо про найвагоміші.

Ви нічого не втрачаєте!

Прийнявши таке важливе рішення, як вступ до коледжу або технікуму, ви залишаєте школу, але продовжуєте навчатись, тільки вже в навчальному закладі, що є професійно-орієнтованим. Це ваш шанс почати самостійне життя, а далі і кар’єру на кілька років раніше за ваших однолітків. Закінчивши коледж, ви отримаєте не тільки атестат про загальну середню освіту, як у школі, а також диплом про вищу освіту молодшого спеціаліста з певної спеціальності. Ваші ж однокласники на цей час лише закінчать 2-ий або 1-ий курс університету (інституту). Тобто ви вже дипломований фахівець, який навчався три роки обраній спеціальності, а однокласники – ще студенти.

 

Більше шансів поступити до ВНЗ

Вибираючи коледж або 10 клас, багато школярів впевнені, що отримавши атестат про середню (повну) освіту, вони з великою часткою ймовірності вступлять до ВНЗ ІІІ-IV рівнів акредитації. На жаль, 11 класів аж ніяк не гарантують вступу до вищих навчальних закладів ІІІ-IV рівнів акредитації, тим більше за рахунок коштів державного бюджету, адже конкурс доволі великий, тому вступити в університет (інститут) не так просто. Зробити це після коледжу досить просто, та ще й не на перший курс, а вже на 2-й або 3-й, як на денну, так і на заочну або дистанційну форму навчання. Також слід зауважити, що в університетах (інститутах) йде в основному теоретична підготовка, а коледжі орієнтовані більше на практичну підготовку випускників (багато різних навчальних практик на базі коледжу та виробничих практик на сільськогосподарських підприємствах, відділеннях банків, державних установах), що дуже важливо під час влаштування на роботу.

Випускники коледжу мають можливість продовжити навчання на другому курсі Подільського державного аграрно-технічного університету за спеціальностями: „ Облік і оподаткування”, „Фінанси, банківська справа та страхування”,  „Підприємництво, торгівля та біржова діяльність” або у інших ВНЗ III-IV р.а., наприклад – Київському національному економічному університеті  ім.В.Гетьмана, Національному університеті біоресурсів і природокористування України, Вінницькому національному аграрному університеті, Житомирському національному агроекологічному університеті, Тернопільському національному економічному університеті та ін. При Шепетівському коледжі працює навчально – консультаційний пункт Подільського державного аграрно-технічного університету, де випускників коледжу теж зараховують на другий або третій курс і вони можуть здобути ступінь бакалавра та магістра за скороченим терміном навчання.

 Поряд з основною спеціальністю студенти можуть одержати професійну підготовку оператора компютерного набору.

Можете поєднувати роботу і навчання.

Можливо, багато хто зараз заперечить, що поєднувати роботу і навчання може кожен студент. І це справді так. Але студенти перших курсів університетів після школи навряд чи зможуть підробляти по майбутній професії, а у вас така можливість буде. Крім цього, ще навчаючись в коледжі на випускному курсі близько 10-15% студентів вже працює за спеціальністю, оформивши в коледжі вільне відвідування навчальних занять.

Фінансова сторона

У фінансовому плані одні переваги над школою та університетом збір коштів на ремонти кабінетів, подарунки вчителям до Дня вчителя і інших свят відсутні. Крім того, приємний бонус у вигляді стипендії, яка на сьогоднішній день становить від 980 до 1426 грн. на місяць. Ці гроші цілком покриють ваші витрати в коледжі разом з харчуванням (обід), проїзд і. т.д. Для вас витрат практично не буде в порівнянні зі школою.

Що стосується університетів (інститутів), то конкурс на місця державного замовлення в університетах (інститутах) набагато більший, ніж в коледжах. Якщо ж ви будете навчатись на контрактній формі навчання, то оплата за навчання в коледжах щонайменше в два рази менша ніж в університетах (інститутах), тобто за чотири роки навчання в коледжі ви потратите грошей, як за два роки, а то й за рік навчання в університеті (інституті).

Реформи в освіті

На теперішній час освіта знаходиться в стані реформ, міністерство освіти скорочує кількість вищих навчальних закладів, кількість місць державного замовлення, ввели обов’язкове ЗНО замість ДПА, тому важко спрогнозувати, що буде через два роки, коли ви закінчите 11 клас. Крім того, деякі вчителі у школах, щоб «заманити» побільше учнів в 10-й клас, розповідають учням, що коледжі закривають, щоб продовжити навчання, що більше в коледжах не буде вступу після 9-го класу, що в коледжі нічого не навчать і т.п. Це все неправда, варто переглянути Умови прийому до ВНЗ у 2018 році, в яких чітко написано, що в коледжах здійснюється набір абітурієнтів на основі базової і повної загальної середньої освіти, випускників коледжів і технікумів приймають зі скороченим терміном навчання у ВНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації, а що стосується знань, то випускники, які продовжили навчання в університетах за скороченим терміном «на голову вищі» по знаннях і практичних навиках за своїх однокурсників, які поступили після 11 класу.

Найбезглуздіші причини відмовлятися від

 навчання в коледжі

Обдумуючи, чи варто піти в коледж замість 10 класу, школярі часто аргументують своє категоричне «ні, не варто» абсолютно безглуздими відмовками, серед яких зустрічаються такі: «Коледж або 10 клас? Звичайно, школа! А як же випускний бал, який повинен запам’ятатися на все життя?!»

По-перше, випускний влаштовується і після 9-го класу. По-друге, випускний у коледжі не менш яскравий і також запам’ятовується. І, по-третє, випускних може бути скільки завгодно у вашому житті. Після закінчення коледжу, багатьом доведеться ще і випускний у ВУЗі святкувати, після отримання вищої освіти. «Після 9 класу в коледж йдуть лише ті, у кого успішність у школі кульгає». Всього лише надумані стереотипи. Сьогодні в коледжі та технікуми надходить величезна кількість відмінників і хорошистів, які зуміли гідно оцінити перспективність вищої професійної освіти. Зараз на ринку праці затребувані ті, хто раніше почав освоювати професію, а значить має більше практичних знань і досвіду. «Закінчити 11 класів – престижно! Адже потім можна відразу вступати до ВНЗ». Питання такого престижу досить спірне. Коледжі готують фахівців у конкретних (причому досить затребуваних) областях, тоді як школи дають лише середню, а не вищу професійну освіту. А отримати диплом бакалавра чи магістра після коледжу можна в скорочені терміни.

 

Отже, якщо ви вже визначилася з професією і ця спеціальність подобається, то однозначно краще поступати в коледж.

Банківські реквізити

bank

Звіт директора 2022-2023 н.р.

zv

 

Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

Погода

Погода

Вибір мови

Зараз на сайті

На сайті 5 гостей та відсутні користувачі

Узнай свой IP адрес